Mercedes-AMG Petronas

Mercedes-AMG Petronas Formula One Team je britanska ekipa Formule 1 koja se takmiči pod imenom Mercedes. Ekipa je osnovana 2010. godine nakon povlačenja Brawn GP-a, a prethodno je poznata kao British American Racing (BAR) i Honda Racing F1 Team. Od svog osnivanja, Mercedes je postao jedan od najuspešnijih i najdominantnijih timova u istoriji Formule 1.

Bolid Mercedesa za ovu sezonu

Ekipa Mercedes je član konstruktorskog prvenstva Formule 1, što znači da dizajnira i proizvodi vlastite bolide. Tim ima snažnu tehničku podršku i saradnju s Mercedes-Benz High Performance Powertrains (HPP) odsekom koji je zadužen za razvoj motora. Mercedes je poznat po svojoj inovativnoj tehnologiji i visokom kvalitetu inženjeringa.

Od 2014. godine, Mercedes je dominirao u Formuli 1 i osvojio je sedam uzastopnih konstruktorskih titula, od 2014. do 2020. godine. Tokom tog perioda, ekipa je takođe osvojila sedam vozačkih naslova, od kojih su šest osvojili Lewis Hamilton (2014, 2015, 2017, 2018, 2019 i 2020) i Nico Rosberg (2016). Mercedes je postao sinonim za dominaciju u modernoj eri Formule 1.

Tokom godina, Mercedes je razvio neke od najnaprednijih i najinovativnijih bolida u Formuli 1. Njihovi bolidi su često bili poznati po svojoj brzini, pouzdanosti i aerodinamičkim karakteristikama. Ekipa ima i vrhunske vozače u svojim redovima, kao što su Michael Schumacher, Nico Rosberg i Lewis Hamilton.

Mercedes također ima snažno sponzorstvo, s glavnim partnerima kao što su Petronas, INEOS, Epson i Tommy Hilfiger. Sedište tima je u Brackleyju, Ujedinjenom Kraljevstvu, dok se proizvodnja i razvoj bolida odvija u Mercedes-Benz High Performance Powertrains (HPP) pogonu u Brixworthu, takođe u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ukratko, Mercedes-AMG Petronas Formula One Team je jedan od najuspješnijih i najdominantnijih timova u istoriji Formule 1, poznat po svojoj tehnološkoj inovaciji, vrhunskim vozačima i impresivnim postignućima na stazi.

Današnju vozačku postavu čine Lewis Hamilton i George Russell.

George Russell i Lewis Hamilton

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started