Ferrari je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih Formula 1 timova u istoriji ovog sporta. Osnovan je 1950. godine i od tada je postao sinonim za luksuz, brzinu i prestiž. Evo nekoliko ključnih činjenica o Ferrari Formula 1 timu:

  1. Ferrari je najstariji tim u Formuli 1. Učestvuje u prvenstvu neprekidno od njegovog osnivanja 1950. godine, što ga čini jednim od najtrajnijih i najprepoznatljivijih timova u sportu.
  2. Tim je smešten u Maranellu, Italija, gdje se nalazi i sedište Ferrarija. To je dom italijanskog automobilskog proizvođača i mesto gdje se razvijaju i proizvode trkački automobili.
  3. Ferrari je osvojio neverovatnih 16 konstruktorskih prvenstava. Tim je takođe osvojio 15 vozačkih prvenstava, a neki od najvećih vozača u istoriji Formule 1, poput Michaela Schumachera i Nigela Mansella, bili su deo Ferrarijevog tima.
  4. Legendarni vozači koji su vozili za Ferrari uključuju i Enza Ferraria, Alberta Ascarija, Juan Manuela Fangija, Alaina Prosta i Kimija Räikkönena. Oni su svojim uspesima doprinijeli izgradnji slave ovog tima.
  5. Ferarrijev bolid u Formuli 1 uvijek je prepoznatljiv po svojoj crvenoj boji, koja se često naziva “Ferrari crvena” ili “Rosso Corsa”. To je jedinstveni vizualni identitet tima i postao je simbol prestiža i strasti prema automobilskom sportu.
  6. Tim je takođe poznat po svom izuzetno snažnom motoru. Ferrari je proizvođač motora koji se koristi u njihovim bolidima, a njihovi motori su često poznati po svom zvuku i visokoj snazi.
  7. Ferrari je uvek jedan od najpopularnijih timova u Formuli 1, s velikom globalnom bazom obožavatelja i strastvenom podrškom. Tim ima ogroman broj navijača širom sveta, a trke na kojima se takmiče uvek su ispraćene velikim interesovanjem i uzbuđenjem.
  8. Uprkos uspesima, Ferrari je takođee doživeo periode izazova i neuspeha. U nekim sezonama tim se borio s tehničkim i organizacijskim poteškoćama, ali ostaje važan i konkurentan takmičar Formule 1.
  9. Današnju vozačku postavu čine Charles Leclerc i Carlos Sainz.

Ferrari Formula 1 tim ostaje ključna figura u istoriji i svesti o ovom sportu. Njihova odlučnost, strast i trkački duh i dalje čine Ferrari jednim od najcenjenijih i najomiljenijih timova u Formuli 1.

Današnja postava Ferarija

Leave a comment

Design a site like this with WordPress.com
Get started